Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Tedavisi

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle diş eti tedavi hizmeti vermektedir.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasının en büyük nedenlerinden biridir. Ülkemizde her 100 kişiden 75’inde diş eti hastalıklarına rastlanmaktadır. Diş eti iltihabı sonucunda dişleri tutan kemiklerde erime başlar ve bunun sonucunda dişler çürük olmasa bile sallanabilir ve süreç sonunda dişler kaybedilebilir.

Diş eti rahatsızlıkları diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar olduklarından ötürü bu hastalıklar ilerleme gösterdiğinde genel sağlığımız da olumsuz yönde etkilenir. Yetişkinlerde diş kayıplarının %70’i diş eti hastalıkları sonucunda olmaktadır.
Diş eti rahatsızlıklarına erken dönemde tanı konulduğunda tedavi süreci daha kolay, daha kısa ve başarılı bir şekilde olacaktır. Bu hastalıkları önüne geçilmesi ve tedavisi; diş kayıplarının engellenmesini sağlarken çiğneme fonksiyonunun daha rahat olmasını ve sindirimin daha iyi yapılması gibi diğer iyileşmeleri de beraberinde getirir.
Diş etlerinin ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturduğu unutulmamalıdır. Sağlam bir yapı için sağlam bir temele ihtiyaç duyulduğu gibi, dişlerimiz veya üzerine yapılacak restorasyonların da sağlam olabilmesi için sağlıklı diş etlerine gereksinim duyulur.
Sağlıklı diş etlerinin rengi gülkurusu pembe, görünümü ise portakal kabuğu şeklinde ve sert dokudadır ayrıca dişleri iyice sarmaktadır. Diş etlerinin bitimi dişlerin üzerinde bıçak sırtı gibi olmalıdır ve kanamaya rastlanmamalıdır. Diş etlerinin renklerinin kırmızı olması diş eti rahatsızlığı ihtimalini ortaya koyar.
Ağız ve diş sağlığınızı koruyacak mucizevi besinler hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Diş Eti Hastalıkları Temel Nedeni

Diş etlerinde hastalıkların ortaya çıkmasındaki en temel sebep ağız hijyeninin tam anlamı ile sağlanamaması ve bunun sonucunda tartar oluşumudur. Tartar yani diş üzerinde oluşan plaklar, yapışkan, renksiz veya açık sarı renkte olabilen bakteri kalıntılarıdır. Bu bakteriler, diş minesine saldırırlar ve diş etlerinde zarara neden olan asitler salgılarlar. Tedavi edilmediği durumlarda bakterilerden kaynaklı bu hasarlar diş kaybına neden olabilirler. Bununla beraber lösemi gibi birtakım sistemik rahatsızlıklar da diş eti sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Ayrıca, hormonlardaki değişimler, sigara tüketilmesi, bazı ilaçların yan etkileri, diş fırçalamanın düzgün olarak gerçekleştirilememesi ve
kalıtsal özellikler de diş eti hastalıklarına yol açabilen diğer nedenlerdir. Diğer diş eti iltihabı nedenleri arasında hormon değişiklikleri, hastalıklar, sigara içmek, belirli ilaçları almak, kötü dış fırçalama alışkanlıkları ve genetik özellikler yer alır.

Tartar (Diş Taşı) Nasıl Oluşur?

Başlangıçta yumuşak olan, sonradan hızlıca sert tabakalara dönüşen diş ve diş etleri etrafındaki kireç katmanları, gıda artıklarının tükrükteki minerallerle birleşmesi sonucu oluşur. Fırçalama maalesef bu katmanları dişlerden sökmek için yeterli gelmemektedir. Diş hekiminin yapacağı diş taşı temizliği ve oral hijyen motivasyonundan oluşan faz 1 tedavi ile diş taşları yok etmek için yeterli olacaktır.
Diş taşlarının tüm diş eti hastalıklarının en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır, bu sebeple mutlaka dişlerden temizlenmeleri gerekmektedir. “‘Nasıl olsa diş hekimine diş taşı temizliği yaptırırım” düşüncesi ile ağız hijyeni de aksatılmamalıdır, bu durum diş taşı birikimini hızlandırır. Buradaki en önemli nokta, diş taşlarını temizletmek değil, dişleri temiz tutmaktır. Çünkü diş taşı temizliği kozmetik bir işlem değil, bir tedavi şeklidir.

Hangi Aralıklarla Diş Taşları Temizlenmelidir?

Diş taşlarının şu kadar zamanda bir temizlenmesi gerekir diyebileceğimiz bir periyodu yoktur. Muayeneler ve kontroller arası geçirilen zamanda dişleri ve ağız dokularını ne kadar temiz tutulursa tartar oluşumu da o kadar azaltılmış olur. Diş taşı temizliği zamanı yerine, 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiği daha uygun bir söylem olacaktır. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda diş taşı temizliğinin yapılması gereklidir.
Diş taşı temizliği hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Fark Edilir?

Diş eti hastalıkları, dişleri çevreleyen dokuların iltihabıdır (diş eti iltihabı), genel olarak ağrı yapan hastalıklar değillerdir. Diş eti rahatsızlıklarının ağrısız olması, kişinin geç farkına varmasına neden olabilir. Bu hastalık için “sinsi” ifadesi yerinde bir kullanım olacaktır.
Sağlıklı diş etleri rengi gülkurusu pembe, dişlere sıkı sıkıya yapışık ve keskin sonlanan,  diş eti kanaması yapmayan ve şişkin olmayan yapıdadırlar. Diş eti sağlığının bozulduğunu öncelikle diş etlerinin renginin kırmızılaşmasından, hafif diş eti şişmelerinden ve dişlere tutunma özelliğini yavaş yavaş kaybetmelerinden anlayabiliriz. Ayrıca hastalıkla beraber diş üzerindeki tutunma alanları bıçak sırtı gibi olan keskin formunu kaybeder. Ağız kokusu ile de hastalık kendini belli eder ama bütün belirtilerden daha önemlisi fırçalarken ve/veya tükürürken veya sert bir gıdayı ısırırken diş eti kanaması olmasıdır.
Bu şikayetleri olan hastanın yapması gereken, vakit kaybetmeden bir diş hekimi veya bir diş eti uzmanı ile iletişim kurmaktır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğabilir. Dişi ağızda tutanın onu çevreleyen diş etleri olduğu unutulmamalıdır. Bu dokuların kaybı daha ileriki bir zamanda dişin kaybı anlamına gelir. Diş eti hastalıklarının belirtilerini özetleyecek olursak : 
  •  Diş eti kanaması
  •  Diş etlerinde yanma
  •  Kötü ağız kokusu ve ağızda kötü tat
  •  Diş etlerinde şişme ve kırmızı renge bürünme
  •  Dişlerde sallanmaların, uzamaların ve dişler arasında açılmaların gözlemlenmesi
  •  Diş eti çekilmelerinin görülmesi ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet oluşması
  •  Diş etlerini kurcalama arzusu
  •  Diş eti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarından kaynaklanan siyah bölgeler
  •  Diş ile diş eti arasından iltihap akması

Diş eti rahatsızlıkları konusunda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığının Tedavisi ve Önlenmesi

Diş eti iltihabı geri döndürülebilir bir hastalık olduğundan, belirtiler görülmeye başlandığı anda diş
hekiminin ziyaret edilmesi ve teşhis konulmasının ardından tedavi sürecine hızlı başlanılması
önemlidir.

Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığının Önlenmesi

1. Günde mutlaka iki kez yumuşak kıllı manuel veya şarjlı diş fırçasıyla dişlerin fırçalanması çok
önemlidir.
2. Florür içeren diş eti iltihabı ve plak önleyici bir diş macunu kullanılması, dişlerin daha
sağlamlaştırmak açısından ve diş plaklarının neden oladuğu zararı önlemek açısından iyi seçenek
olacaklardır.
3. Diş fırçalama işleminden sonra, hem diş eti hastalığının önüne geçmek hem de ağız kokusunu
önlemek için anti-bakteriyel bir ağız çalkalama suyu kullanılabilir.
4. Diş aralarında biriken gıda artıklarını ve plağı yoketmek için günde en az bir kez diş ipi kullanılması
gerekir.
Bütün bunları düzenli uygulamaya devam ettiğinizde, diş etleriniz bir süre daha kanamaya devam
edebilir ama dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmek önemlidir. Düzenli diş taşı
temizliği yaptırılması, biriken plağın temizlenmesi ve diş eti sağlığını iyileştirmek için mutlaka
yapılması gerekenler arasındadır.

UYARI: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Lamine Diş Kaplama

Lamine Diş Kaplama

Lamine Diş KaplamaTedavi Özeti 2 1 gün 1 hafta 20 yıl 1 gün Lokal Uyarı: Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 0 242 334 0107 Diş Kaplama...

daha fazla bilgi edinin
Аntalya Diş Hastanesi Randevu

Аntalya Diş Hastanesi Randevu

Antalya Diş Hastanesi RandevuAtalya Ağız ve Diş Polikliniği, bir uzmanın sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürdüğü ve çalışmalarının amacını hastaların sağlıklı olmasına yardımcı olmak için gören modern bir diş hekimliğidir. Dişlerinizin sağlığı ve mutlu gülüşler için...

daha fazla bilgi edinin
Protez Diş Antalya

Protez Diş Antalya

Protez Diş Antalya Tedavi Özeti 2 1 gün 1 hafta 10 yıl 1 gün Lokal Uyarı: Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 0 242 334 0107 Protez Çeşitleri...

daha fazla bilgi edinin
Call Now Button
×